Kunstgras wordt steeds populairder als onderhoudsvriendelijke oplossing voor tuinen, speelpleintjes, balkons en dakterrassen. Veel mensen kiezen kunstgras omdat het eenvoudig te onderhouden is en altijd mooi groen blijft zonder dat je hoeft te maaien, bemesten of sproeien. Toch vraagt kunstgras om een beetje aandacht vooral als je wilt dat het er jarenlang fris en verzorgd uitziet. Het onderhoud van kunstgras is eenvoudig maar essentieel om de levensduur en uitstraling van je kunstgrasmat te behouden.
Kunstgras is een geweldige keuze voor wie weinig tijd heeft voor tuinonderhoud maar wel graag een nette, groene buitenruimte wil. Het scheelt kosten op de lange termijn, omdat je geen sproei-installatie, meststoffen of grasmachine nodig hebt. Hoewel de investering in kunstgras in eerste instantie hoger kan zijn dan het aanleggen van natuurlijk gras verdien je deze kosten al snel terug doordat je geen wekelijks onderhoud, sproei installatie of grasmaaier nodig hebt. Kunstgras blijft er dus mooi uitzien zonder dat je in de weer bent met grasmaaien, bemesten en bewateren.
Kunstgras onderhouden: wat is echt nodig?
Hoewel kunstgras weinig onderhoud nodig heeft, zijn er een aantal eenvoudige handelingen die je kunt uitvoeren om je gras er op zijn best uit te laten zien. Regelmatig schoonmaken en borstelen zorgt ervoor dat het gras zijn frisse uitstraling en structuur behoudt. Hier zijn enkele onderhoudstips die ervoor zorgen dat jouw kunstgras jarenlang meegaat.
Sommige mensen denken dat je kunstgras moet stofzuigen. Niets in minder waar. Schoonmaken doe je met een harde borstel of een bladblazer.
Kunstgras wordt ingezand. Bij het stofzuigen van het kunstgras zou je dit zand opzuigen wat de levensduur van je kunstgras doet dalen.
Regelmatig bladeren en takjes verwijderen
Vooral in de herfst verliezen bomen en struiken hun bladeren en deze kunnen op het kunstgras terechtkomen. Verwijder de bladeren en takjes regelmatig met een bladblazer, harde borstel of borstelmachine. Dit voorkomt dat de bladeren vocht vasthouden en kiemvorming stimuleren wat onkruidgroei kan veroorzaken. Door bladeren en takjes tijdig weg te halen, blijft het grasoppervlak schoon en vrij van onkruid.
Onkruid voorkomen en verwijderen
Bij de aanleg van kunstgras wordt meestal een geotextiel onderlaag geplaatst. Deze laag voorkomt dat onkruid door de grasmat groeit. Toch kan het soms voorkomen dat er onkruid verschijnt, vooral langs de randen of op plaatsen waar zaadjes door de wind worden verspreid. Onkruid kun je het beste handmatig verwijderen zodat je de grasvezels niet beschadigt. Trek het onkruid eruit met wortel en al om te voorkomen dat het terugkomt.
Uitwerpselen van huisdieren verwijderen
Kunstgras is huisdiervriendelijk maar als je hond of kat het gras als toilet gebruikt, is het belangrijk om de uitwerpselen snel te verwijderen. Dit kan eenvoudig met een schepje of door de uitwerpselen weg te spoelen met water. Wat urine betreft hoef je je ook geen zorgen te maken. Urine maakt geen vlekken en wordt automatisch afgevoerd naar de ondergrond. Mocht je toch last krijgen van urinegeur dan kan je onze speciale anti-geurkorrels Verda Hundo gebruiken om de frisheid van je gras te behouden.
Afdrukken en indrukken verwijderen
Wanneer er langere tijd objecten op het kunstgras staan, zoals tuinmeubelen of speeltoestellen, kunnen er tijdelijke afdrukken of platte plaatsen ontstaan. Het is raadzaam om zware objecten regelmatig te verplaatsen en het gras op deze plaatsen op te borstelen. Op deze manier voorkom je dat het gras permanent zijn vorm verliest en blijft het overal even mooi.
Het kunstgras opborstelen voor veerkracht
Om het kunstgras zijn natuurlijke uitstraling en veerkracht terug te geven, kan je het best af en toe met een harde bezem borstelen. Door het gras tegen de poolrichting in op te borstelen (bij voorkeur bij een temperatuur boven de 15 °C), schudt je de vezels als het ware wakker en krijgt het direct zijn oorspronkelijke vitaliteit terug. Dit zorgt ervoor dat het gras er vol en levendig uitziet, zelfs na intensief gebruik. Een kunststof borstel met stevige haren werkt het beste en voorkomt dat de vezels beschadigen.
Hoe vaak je moet borstelen hangt af van de mate waarin je het kunstgras gebruikt. Een tuin die intensief wordt belopen of bespeeld zal vaker moeten worden opgeborsteld dan een decoratief gazon.
Kunstgras controleren op beschadigingen
Kunstgras is zeer stevig en duurzaam maar zoals bij elk materiaal kunnen er beschadigingen ontstaan. Controleer de mat regelmatig om kleine beschadigingen tijdig te herstellen en grotere problemen te voorkomen. Een stevige bevestiging is hierbij van groot belang. Daarom gebruiken wij hardhoutbalken waarop we het kunstgras bevestigen. Deze robuuste onderbouw zorgt ervoor dat het kunstgras stevig op zijn plek blijft liggen en bestand is tegen intensief gebruik en weersinvloeden.
Neem contact op als je hulp nodig hebt bij reparaties of vervangingen.
Heb je nog vragen over het onderhoud van jouw kunstgrasgazon?
Vragen voor ons?
Advies nodig over het ideale kunstgras voor jouw situatie? Kunstgras aankopen?
Het Grasmeester team staat voor je klaar.
Kostprijs kunstgras?
Wens je een prijsaanbieding op maat van je eigen kunstgrasproject? Neem zeker contact met ons op en wij bezorgen je graag een richtofferte.
Keuze soort kunstgras?
GRASMEESTER
Kunstgras by Vanallemeersch-Deraedt
Leenbosstraat 10
B-8830 Gits
Tel.: +32 51 204 210
E-mail: info@grasmeester.be
Openingsuren showtuin
Ma: enkel op afspraak
Di: 09:00 - 12:00 en 13:30 - 18:30
Wo: 09:00 - 12:00 en 13:30 - 18:30
Do: 09:00 - 12:00 en 13:30 - 18:30
Vr: 09:00 - 12:00 en 13:30 - 18:30
Za: 09:00 - 12:00 en 13:30 - 18:30
Zo: gesloten
ingang via bloemenwinkel
Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimaal gebruik. Als je onze website gebruikt, veronderstellen wij dat je instemt met ons cookie- en privacybeleid.