Dobbit steekt zijn licht op bij Grasmeester | Grasmeester kunstgras
Grasmeester | Kunstgras by Vanallemeersch-Deraedt

HOE KUNSTGRAS PLAATSEN

Wie geen zin heeft om te investeren in een echt gazon, kan een beroep doen op kunstgras. Dobbit ging zijn licht opsteken bij Grasmeester, een tuinbedrijf dat zich, ondertussen met jaren ervaring op de teller, specialiseert in kunstgras. Lees hier in welke gevallen kunstgras het overwegen waard is en hoe de plaatsing ervan verloopt.

WAAROM KUNSTGRAS OVERWEGEN?

Kunstgras is een waardig alternatief voor gras in tuinen. Je hebt de look van een mooi gazon zonder het onderhoud. Grasmaaier, verticuteermachine, mest en kalk mag je achterwege laten. Het is daarnaast een goede oplossing voor moeilijk begroeibare plaatsen, onder schommels/trampolines en zal ook voor minder vuil en modder zorgen - niet onbelangrijk als je kinderen/huisdieren graag ravotten in de tuin.

Kunstgras heeft een waaier aan mogelijkheden. Welk type je het best kiest hangt af van een aantal factoren. Of je nu behoefte hebt aan gras met een natuurlijke look, gras dat bestand is tegen huisdieren en spelende kinderen of een sportgazonvoor iedere toepassing bestaat er wel een soort kunstgras.

Ook voor terrassen, dakterrassen of daktuinen zijn er mogelijkheden. Daarvoor wordt er gebruikgemaakt van een drainbase die de terras- of dakbedekking beschermt en het water efficiënt afvoert.

 

Je hebt te maken met kunststof, zonder schadelijke stoffen in verwerkt, dus je mag uitgaan van een lange levensduur. Gemiddeld loopt die op tot 15 jaar, met 10 jaar garantie op kleur- en structuurvastheid. Is je grasmat aan vervanging toe? Door Grasmeester wordt het gratis opgehaald en gerecycleerd tot een nieuwe kunstgrasmat. Ten slotte wordt het nog een derde keer herwerkt tot volledig andere producten, zoals emmers of kapstokken.

HOE WORDT KUNSTGRAS GEPLAATST?

HET BEGINT BIJ DE ONDERGROND

 

Omdat heel veel mensen een onderhoudsvriendelijke tuin willen kiezen ze heel vaak voor verhardingen. Het grote nadeel hiervan is dat niet allen minder mooi oogt maar ook dat het water bij een hevige regenbui niet gemakkelijk via de ondergrond weg kan met alle gevolgen van dien. Met kunstgras gaan we namelijk de natuur een handje helpen door het kunstgras te plaatsen op een bufferende en drainerende ondergrond waardoor wateroverlast beperkter is. Bij een hevige regenbui zal het water gemakkelijker in de grond dringen.

 

Wens je bomen, sierheesters of grassen aan te planten in kunstgras? Voorzie hier dan geen cementfundering maar een speciale samenstelling van bomenzand en lava waarin bomen en planten perfect kunnen wortelen.

HARDHOUTBALKEN EN GEOTEXTIEL

 

Kunstgras plaats je niet voor enkele jaren vandaar dat het heel belangrijk is dat de grasmat goed wordt vastgemaakt. Grasmeester kiest voor een goed drainerende ondergrond met lava of licht gestabiliseerd rijnzand waardoor de bevestiging in deze fundering heel moeilijk is. Dus haken of vijzen in de drainerende ondergrond als bevestiging gebruiken is hier zeker niet doeltreffend. Vandaar dat Grasmeesteraltijd opteert om verlijmde en gevingerlaste Merbau hardhoutbalken te gebruiken. De duurzaamheid en stabiliteit van deze hardhoutbalken waarborgt de perfecte bevestiging van je kunstgras op lange termijn.

 

Na het plaatsen van het gestabiliseerd zandbed en de hardhoutbalkjes brengt Grasmeester een geotextiel aan. De geotextiel zorgt ervoor dat onkruid niet kan doorgroeien in het kunstgras. Een tweede voordeel is dat het geotextiel knarsen voorkomt tijdens het betreden van het kunstgras. Deze geotextiel is te vergelijken met een dempingsdoek welke men binnenhuis gebuikt onder een parket. Belangrijk om weten is dat de geotextiel die Grasmeester gebruikt geen urinegeur ophoudt terwijl een stoffen geotextiel dit juist wel doet.

Bufferende en drainerende ondergrond

Hardhoutbalken

Geotextiel

GRASMAT BEVESTIGEN

 

Vervolgens wordt het kunstgras geplaatst en wordt het met inoxvijzen om de 25 cm vastgevezen op de hardhoutbalken. Indien er meerdere stroken naast elkaar komen te liggen worden deze verlijmd.

 

Aan het verlijmen wordt veel aandacht besteed om de naad zo minimaal of niet zichtbaar te maken. Het kunstgras wordt over een 15 cm breedte volledig in de lijm geplaatst zodat iedere cm vast komt te liggen.

Plaatsen kunstgras

Vastvijzen kunstgras

Naadloos verlijmen

AFWERKING

 

De laatste stap, maar ook niet onbelangrijk, is het inzanden en opborstelen van het kunstgras. Invulzand zorgt voor extra gewicht en stabiliteit op het kunstgras en helpt het invulzand het gras terug recht duwen waardoor de levensduur wordt verlengd. Daarnaast weerkaatst het een deel van het zonlicht waardoor het aangenamer aanvoelt om het kunstgras blootvoets te belopen en aangenamer om op het gras te spelen.

 

OBSTAKELS

 

Zit je bijvoorbeeld met een grondput, parasol of droogmolen in de tuin, dan wordt dat stuk gewoon in het gras uitgesneden en met lijm tegen het deksel bevestigd. Wanneer je de put moet openen, kun je simpelweg het grasdeksel optillen en later terugplaatsen.

Inzanden kunstgras

Opborstelen kunstgras

Obstakels

Wil je nog meer weten over alle eigenschappen en mogelijkheden van kunstgras?

Neem dan zeker een kijkje op de website. Of ga eens langs in de showtuin, gelegen te Gits.

Vragen voor ons?

Advies nodig over het ideale kunstgras voor jouw situatie? Kunstgras aankopen?

Het Grasmeester team staat voor je klaar.

Kostprijs kunstgras?

Wens je een prijsaanbieding op maat van je eigen kunstgrasproject? Neem zeker contact met ons op en wij bezorgen je graag een richtofferte.

Keuze soort kunstgras?

Twijfel je tussen enkele soorten kunstgras?
Bezoek onze showtuin te Gits of vraag een stalenbox aan.